Simon Sinek - Start with why

Je kunt geen video van Simon Sinek vinden op Youtube zonder het woord ‘why’ tegen te komen. Simon is een goeroe op het gebied van leiderschap en hij daagt leiders uit op zoek te gaan naar hun ‘why’. Zo stelt hij: ‘stel jezelf niet de vraag wát of hóe je iets wilt verkopen, maar waaróm wil je een product aan de man brengen. En niet alleen om geld te verdienen, maar wat is je visie, wat is jouw ‘why’? Leiders die duidelijk hebben waarom ze doen wat ze doen en dat ook over kunnen brengen krijgen de mensen mee. Of dat je teamleden zijn die je erbij wilt houden of potentiële klanten. Waarom doe je wat je doet.

Bill Gates heeft, in de beginjaren van Microsoft altijd gezegd: ‘ik wil mensen helpen productiever te zijn’. Dát was zijn ‘why’. Hierin zegt hij nog niks over computers, hardware of software. Vanuit die ‘why’ is hij gaan bedenken hoe hij dat voor elkaar kon krijgen: hoe kan ik mensen helpen productiever te zijn? En van daaruit heeft hij bedacht wát hij moest gaan ontwikkelen om mensen te helpen productiever te zijn. Maar alles begon bij hem met zijn ‘why’.

Ik heb net m’n website neergezet om groepen mensen over Jezus te kunnen vertellen. Maar ook hieronder ligt de vraag: waarom?! En deze vraag stel ik mezelf regelmatig: waarom doe ik wat ik doe? Waarom doe ik het werk wat ik doe? Waarom wil ik mezelf aanbieden als spreker? Waarom wil ik over Jezus vertellen? Waarom?

Als iemand dit goed kon was het Jezus. Als Jezus een wonder deed draaide het niet om wat Hij precies deed en ook niet hoe hij het voor elkaar kreeg. Nee, het draaide bij Hem altijd om de ‘why’. In Marcus 2 staat het verhaal van de vier vrienden die hun vriend door het dak laten zakken voor de voeten van Jezus. De vrienden willen genezing, een wonder. Dat is wát ze willen en hoe maakt ze eigenlijk niet zoveel uit. Maar het eerste dat Jezus doet is uitleggen waaróm Hij doet wat Hij doet, namelijk tegen die verlamde zeggen: ‘Vriend, uw zonden worden u vergeven’. Wow! Dat is wel even heel wat anders dan waarom die vrienden in eerste instantie kwamen. En pas na een woord te hebben gesproken tot de schriftgeleerden zegt Jezus ‘ik zeg u: sta op, pak uw bed en ga naar huis’. Het wonder lijkt wel bijzaak.

Uiteindelijk draait het allemaal om de ‘why’ van Jezus. Waarom heeft Hij hier rond gelopen? Waarom heeft Hij al de wonderen gedaan? Waarom heeft Hij aan het kruis gehangen en waarom is Hij gestorven? Uit pure liefde voor jou! Om ook tegen jóu te kunnen zeggen: ‘alles wat je verkeerd doet: het is je vergeven! Ik hou van je!’

Jezus z’n ‘why’? Pure liefde voor jou!

Waarom doe jij wat je doet? Waarom kom jij je bed uit? Why, why, why? En als je kritisch naar jezelf kijkt: is jouw ‘why’ gekoppeld aan wat anderen doen of vinden of omdat het nou eenmaal zo hoort? Neem je leven eens onder de loep en bedenk je vandaag eens, bij de dingen die je doet, waarom je ze doet. Wat is jouw drijfveer? Wat is jouw ‘why’?

Wat mijn ‘why’ is? Waarom wil ik graag over Jezus vertellen? Waarom zet ik een website neer met mijn naam er boven? Dat laatste is vooral een ‘hoe’, maar mijn ‘why’ is: omdat Jezus van jou en mij houdt! En heel veel mensen moeten dit nog horen!