Ik zie dat ik een gemiste oproep heb van een onbekend nummer én een sms’je dat mijn voicemail is ingesproken. Het is onze zomervakantie en ik kan me niet voorstellen dat het een collega is. Nieuwsgierig als ik ben verbreek ik de basisregel door tóch de voicemail af te luisteren en iets van m’n werk te horen. Het blijkt geen collega, maar een aankomende bruidegom. Oké, interessant. Een kerkdienst regelen blijkt in hun situatie lastig te zijn, en daarom hun vraag aan mij of ik op hun bruiloft de overdenking wil verzorgen. Natuurlijk, super leuk! Vorige week was het zover en heb ik voor het bruidspaar en ruim vijftig gasten een overdenking gehouden. En dag die bol staat van de liefde, vertellen over de liefde van Jezus! Mooier kan bijna niet!

Op zo’n mooie dag staat het woord ‘liefde’ natuurlijk centraal. De meeste van ons weten wel wat het concept liefde inhoud en daarom hebben we ook vooral gekeken naar hoe Jezus dit ons heeft voorgedaan. En natuurlijk hebben we gekeken hoe we dit in het dagelijks leven in de praktijk kunnen brengen. Voor iedereen natuurlijk, maar speciaal voor het bruidspaar die samen het huwelijk ingaan. Afsluitend hebben we in een kring om het bruidspaar heen gestaan en met elkaar gebeden en een zegen gevraagd over hun huwelijk. Het was een heel mooi en ontroerend moment op hún dag!

Maar als blijkt dat een kerkelijke inzegening niet kan…

Een kerkelijke inzegening is niet altijd de standaard. Er zijn veel kerken die eisen stellen voordat je in hun kerk mag trouwen. Je moet beide belijdenis hebben gedaan of als volwassene zijn gedoopt, je moet in die kerk lid worden, je mag nog niet samenwonen. En ga zo maar door. Je moet binnen die kerkmuren passen anders mag het niet en gaat de kerkdeur dicht. Maar hoe ga je als bruidspaar om met de situatie als je wel samen Jezus wilt volgen, maar hier nog geen kerk bij hebt gevonden? Als je beide andere kerkelijke roots hebt, maar wel samen het huwelijk in wilt gaan. Als je elk een familie naast je hebt staan die hier ook een mening en visie over hebben. Een mening en visie waar je ergens ook wel weer waarde aan hecht. Kortom, een bruiloft organiseren waarbij de kerkmuren heel zichtbaar zijn, maar waar je ook samen een weg in wilt gaan vinden. Hoe kom je samen uit deze spagaat?

Gesprek

Het begint met met z’n tweeën in gesprek te blijven over wat je belangrijk vindt. Dit gesprek is natuurlijk al van wezenlijk belang voordat je besluit het huwelijk in te gaan. Maar ook over de invulling van de bruiloftsdag zal je in gesprek met elkaar moet gaan en blijven. Wat vinden jullie beide belangrijk? En hoe belangrijk vinden jullie de mening van ouders? Misschien ben je al dusdanig losgeweekt van je ouders en durf je je eigen keuzes te maken. Maar het is ook niet uitzonderlijk als je nog onder de rook van je ouders keuzes maakt. Ook als je het huwelijk ingaat. In alle gevallen blijf met elkaar in gesprek en blijf elkaar bevragen op wat de ander belangrijk vindt. En vooral waaróm de ander bepaalde dingen belangrijk vindt.

Een overdenking

Maar als blijkt dat om wat voor reden een kerkelijke inzegening niet kan, of als jullie zelf de keuze maken dat het niet past, weet dan dat er meerdere mogelijkheden zijn. Mogelijkheden die dichter liggen tegen hoe jullie samen met Jezus het huwelijk in willen gaan. Een overdenking op locatie kan een mooie tussenweg zijn tussen een kerkdienst en helemaal niks doen. Het is een mooie manier om tijdens zo’n speciale dag toch stil te kunnen staan bij Jezus en Zijn impact op ons leven. Dat kerken absoluut nog kunnen groeien in het omgaan met kerkmuren bij huwelijksinzegeningen is misschien een open deur. En laat duidelijk zijn dat een huwelijksinzegening in de kerk en in het bijzijn van de gemeente wat mij betreft de mooiste oplossing is. Maar weet dat een kerkelijke inzegening niet de enige manier is. Want ondanks de nog steeds bestaande kerkmuren, zijn er hele mooie andere manieren om Jezus te betrekken op jullie dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =