Geloven is net als het hooghouden van een voetbal. Ik kan je uitleggen hoe je het moet doen. Je kan de theorie begrijpen, maar daarmee kun je nog niet hooghouden. De theorie is belangrijk, omdat je wel moet snappen hoe het werkt. Maar uiteindelijk ga je het pas echt leren door te oefenen. Oefenen. Oefenen. Oefenen. Dán pas krijg je door hoe het werkt en word je er steeds beter in . Beter in het volgen van Jezus.

Vorige week had ik een training voor m’n werk. Twee dagen lang kwamen er enorme hoeveelheden Powerpoint slides voorbij met grafiekjes , schema’s en opsommingen. Na twee dagen kende ik de theorie van de software module. Maar ben ik nu klaar om naar klanten te gaan en heb ik alles in huis om de module te gaan implementeren? Ben ik de persoon om alle in’s en out’s uit te leggen? Uhm nee, want een training volgen is één, maar de daadwerkelijk finesse komt pas als je ermee werkt. Inderdaad, de ervaring.

Kloof

Enkele weken geleden hoorde ik het nummer ‘Mooi weer’ van TimZingt waar hij ‘de kloof tussen leer en leven’ aanhaalt. Die kloof sloot perfect aan op de training die ik net had gehad. De kloof tussen kennis en ervaring. De kloof tussen theorie en praktijk.

Maar hoe is dat in het volgen van Jezus? De bijbel kennen is één, maar er ook iets mee doen in je leven is twee. Gods genade kennen is één, maar ook écht uit genade leven is twee. Theologie is één, maar Jezus volgen is twee. En bij deze laatste knelt het. Want in de kerken zijn we goed in het voeren van theologische discussies. Dit mag wel, dit mag niet. Maar hoe raken deze discussies over ‘de leer’ jouw leven?

Mis ik iets?

Hoe belangrijk is de uitkomst van de discussie of het coronavirus een straf van God is? En hoe belangrijk is het of de schepping ook daadwerkelijk in zeven dagen plaats heeft gevonden? Mogen vrouwen in het ambt? Wat voor impact hebben de uitkomsten van deze discussies op jouw relatie met Jezus? Bij mij minimaal.

Ik voel een angst, want bij veel van deze discussies betrap ik mijzelf op de gedachte dat het me eigenlijk niet zo veel boeit. Denk ik nu te simpel of mis ik iets groters? Mis ik het belang van al deze discussies? Ik voel me net als een jongetje in de klas waarbij iedereen al weet wat het huiswerk is en ik nog niet… ‘Hallo, kan iemand even helpen! Wat mis ik?’

Het stukje ‘leer’ heeft ons veel kennis gebracht over wie Jezus is, wat hij heeft gedaan en waarvoor hij op aarde is gekomen. Maar het heeft ook veel discussies over theologische non-issues opgeleverd. Discussies die ons afleiden. Discussies die ons weerhouden van waar het écht om draait: de impact van Jezus in ons leven!

‘Van proberen ga je leren’

Nog even terug naar het hooghouden van die voetbal. Het is vanzelfsprekend van belang dat iemand je uitlegt hoe je het beste die bal hoog kan houden. Maar voorkom dat je uren met elkaar om een bal gaat zitten om alle in’s en out’s van het hooghouden door te nemen. Inclusief alle theoretische gesprekken over waar het voetbal vandaan komt. Ga gewoon oefenen! Ga aan de slag! Schop die bal in de lucht en kijk hoevaak je hem hoog kunt houden. En als het even niet lukt: ’try again!’ Want, zoals mijn jongste van vier zegt: ‘van proberen ga je leren’.

Laat je niet afleiden door discussies over de leer, maar leer hoe Jezus meer impact kan hebben in jouw leven. Want wat mij betreft mag je pas meepraten over theologische non-issues als je leeft als Jezus .

Eén gedachte over “De pijnlijke kloof tussen leer en leven”

  • I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. In my view,
    if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will
    be much more useful than ever before.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + 15 =