Een comfortzone is veilig, waardevol en beschermend. Het is een omgeving, manier van werken of personen waarbij je je relaxed en fijn voelt. Hier is helemaal niks mis mee. Sterker nog, een comfortzone is heel nuttig omdat het je veiligheid geeft. Argumenten als ‘zo doen we het altijd al’ zijn dan ook heel begrijpelijk. Uit je comfortzone stappen vergt veel moed. Het is spannend om ander werk te gaan zoeken. Nieuwe omgeving, nieuwe manieren, nieuwe mensen. En dat kan rete spannend zijn! Waarom zou je dat doen dan?

Om te groeien! Ja, om te groeien zul je op z’n tijd eens je comfortzone uit moeten stappen. Een goed beeld hiervoor vind ik de heremietkreeft: deze kreeft leeft in een schelp om zichzelf te beschermen. Lekker warm, lekker veilig, hier kan hij lekker groeien. Totdat hij te groot wordt voor de schelp. Hij zal op zoek moeten naar een grotere schelp om verder in te kunnen groeien. Maar voor deze zoektocht zal hij z’n oude schelp moeten verlaten om in die nieuwe huisvesting zich weer veilig te kunnen gaan voelen. Om groei door te maken zul je soms je comfortzone moeten verlaten om in een andere of aangepaste omgeving weer de veiligheid te vinden. Enorm spannend natuurlijk! Je bent kwetsbaar en je voelt je niet meer veilig.

De definitie van ‘kerk zijn’ wordt dan ook vaak in één zin genoemd met de kerkdiensten.

De kerkdiensten zoals wij die hebben is een baken voor de meeste christenen. Zondagochtend, half tien, pepermunt en collectegeld mee op naar de kerk. De definitie van ‘kerk zijn’ wordt dan ook vaak in één zin genoemd met de kerkdiensten. Want zondag ben je kerk. Dit is de reden dat ik met veel nieuwsgierigheid kijk naar hoe de kerken omgaan met het niet meer kunnen houden van de kerkdiensten door het coronavirus. De kerk gewoon even uit zijn comfortzone. Even geen veiligheid in de vaste anderhalf uur op de zondagochtend. Er wordt gewoon tijdelijk even één pilaar van zijn bestaan onderuit gehaald.

Ook Jezus was hier een kei in: mensen uit hun comfortzone te halen. Hij at bij zondaars en tollenaars, hij liet op de sabbat aren plukken en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. En daarmee had Hij maar één doel: ze leren waar het écht om draait. Namelijk om Hem! Het draait niet om de regeltjes die de Farizeeën hadden, maar om de kern, om de boodschap, om Jezus! Maar om de mensen dit duidelijk te maken moesten ze wel af en toe even uit hun veilige comfortzone worden gehaald. Alleen maar om duidelijk te maken waar het écht om draait: Jezus!

En daarmee had Hij maar één doel: ze leren waar het écht om draait.

En natuurlijk is het fijn om elkaar te ontmoeten op de zondagochtend en natuurlijk is het fijn om Gods woord te horen en hiervan te leren. Dus ik zeg: stel je huis open, ga zondagochtend bij elkaar zitten, open de bijbel en deel de maaltijd met elkaar. Wees gemeente zoals ze dit twee duizend jaar geleden ook al deden, want zíj hadden daar geen groot gebouw voor nodig. Wij toch ook niet?